bambukalsonger

Jämförelse mellan bambu och bomull

Underkläder är idag något man som person ställer rätt så höga krav på. Allt för att man ska kunna känna sig bekväm och fräsch en hel dag. Bambukalsonger är något som just nu håller på att växa sig stark på marknaden och nå ut till mer folk. Detta eftersom kalsonger tillverkade av bambutyg erbjuder flera positiva egenskaper som inte vanliga bomullskalsonger kan erbjuda.

Bambukalsongers fördelar

  • Silkeslen yta
  • Materialet håller dig varm när det är kallt och känns svalt vid värme
  • Skyddar mot solens skadliga UV-strålar
  • Absorberar fukt upp till 3-4ggr bättre än bomull
  • Naturligt antibakteriell
  • Bra för känslig hud tack vare de runda och lena fibrerna
  • Finns i olika modeller, ex. boxer och briefs
  • Sitter nätt och bekvämt mot kroppen
  • 0% bomull

Vad är då bambu?

Bambu är en växt inom gruppen gräs som vanligen växer i tropiska områden. Det är en väldigt lättodlad växt som numera även kan skådas i flertalet svenska trädgårdar i södra och mellersta Sverige. Bambun har idag flera olika användningsområden tack vare sina positiva effekter. Det är ett hållbarare material att både bygga, tillverka möbler och göra garn/tyg/kläder av. Bambu är dessutom en av de snabbast växande växterna i hela världen.

Växten består av nästintill ihåliga pinnar. Inuti pinnarna finns en massa som används för att spinna garn som därefter kan användas till kläder. Själva pinnarna, yttermaterialet, används som byggmaterial av exempelvis golv, möbler, isoleringsmaterial o.s.v. Bladen på bambubuskarna äts vanligen av pandan och är ej med i tillverkningsprocessen av bambukläder.

Den utrotningshotade pandans främsta föda må vara bambu men bambu odlas på så pass stora ytor och dessutom fortfarande naturligt i pandans miljö i de tropiska markerna att det inte råder någon brist på mat åt pandorna. Det råder snarare brist på pandor än bambu och då tar det ingen skada att bambun skördas för att tillverka klimatsmartare kläder.

Bomullskläder

Bomullskläder går igenom flera kemiska processer under tillverkningen och är skadliga för miljön och många människor, särskilt de människor som är med och tillverkar kläderna. Vid odling går det åt fruktansvärt mycket bekämpningsmedel och dessa kemikalier utsätter arbetarna för stora hälsorisker och många förgiftas och blir svårt sjuka.

Inte nog med detta så används det otroligt stora mängder vatten för att bevattna odlingarna och därefter även för att rena bomullen innan den går till tillverkningen för att bli tråd och därefter kläder. Oftast finns dessa bomullsodlingar i de fattiga länderna där sötvatten, som bomullen vattnas med, är en bristvara och därmed konstbevattnas ofta odlingarna.

Med detta sagt är det dags att man tänker till och övergår till något hälsosammare alternativ för både miljön och människornas skull. Även om bambu också är en växt som behöver vatten så behövs det inte i lika stora mängder, mycket vatten samlas i bamburören och växten kan hålla sig själv återfruktad efter behov.

Bambukläder

Förutom just bambukalsonger finns det även andra kläder och underkläder tillverkade av bambu, exempelvis strumpor, underställ, trosor, BH:ar och vanliga linnen och T-shirts, samt även sängkläder. Även dessa plagg erbjuder de fördelar som tidigare nämnts för bambukalsongerna. En investering av fler kläder tillverkade i bambu skulle få dig att känna dig mer bekväm och fräsch dagligen. Bambukläder består vanligen av 90-95% bambutyg och resterande del av elastan för att få till stretch och en bra passform.

Det sägs att har man väl provat ett klädesplagg tillverkat av bambu så vill man inte ha något annat. Så småningom kommer ens garderob endast bestå av bambukläder, kanske så även hela världens garderob. Bambukläder behöver inte vara dyrt. När efterfrågan på kläder av detta slag ökar kommer även priserna kunna sjunka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *