Att tänka på när du ska skaffa husdjur

Det är mycket att ta i beaktande när man ska skaffa husdjur. Det finns många djur att välja på men det finns också djur som man inte får ha som husdjur.

Kostnad

Kostnaden för husdjur skiljer sig åt ganska mycket. Kaniner och andra gnagare har en initial kostnad med bur och utrustning för ca 1000kr. Själva kaninen kostar ca 500kr och årskostnaden för mat ligger på drygt 1000kr. En bondkatt kan du ibland få gratis, men det finns kattraser för tusentals kronor. Ett par tusen kronor per år får man också räkna med till mat och försäkring. Katter lever oftast åtminstone i 15 år så det kommer bli en del pengar med åren. Hundar kostar mer än katter både gällande inköp, försäkringar och löpande kostnader. En hund lever oftast något kortare än en katt. Både hundar och katter kommer också oftast innebära kostnader avseende kastrering. Akvariefiskar kan man få billigt men all utrustning som krävs kostar flera tusen kronor. Den löpande kostnaden för fiskmat är inte mycket att tala om. Fåglar skiljer sig åt mycket i inköpskostnad. En papegoja kan kosta över 10000kr men en kanariefågel kan du få för några hundra kronor. En papegoja lever också i ca 50 år så den totala kostnaden kommer bli hög och du får vara beredd att ha detta husdjur resten av ditt liv.

Skötsel

Katter sköter sig själva väldigt bra. Är det dessutom en utomhuskatt så slipper du ha kattlåda då katten löser sina behov utomhus. Hundar kräver mer uppmärksamhet och du behöver ut och promenera med dem regelbundet. Fiskar sköter sig själva. Har du ett bra akvarium med pump så behöver det inte rengöras så ofta men det är ändå ett visst jobb att göra detta. En kaninbur måste städas någon gång i veckan, annars så är kaniner väldigt lättskötta. Fåglar stökar ner och bajsar mycket. Det krävs löpande en hel del städning för att hålla ordning på fåglar.

Allergier

Katter och hundar med päls är ganska vanligt att folk är allergiska mot. Fiskar måste ändå vara det bästa djuret för allergiker.  Att vara allergisk mot kanin är väldigt vanligt. Med fågel är det tvärtom väldigt ovanligt att folk har allergiska besvär.

Övrigt

Katter klarar sig länge själva och bor du på landet kan du ha en utomhuskatt som klarar sig själv i flera dagar om det skulle behövas. Så länge den har en plats för sin mat och lite vatten. Skulle inte detta finnas så brukar en katt kunna fixa detta på egen hand på något vis. Både katter och hundar ger mycket kärlek tillbaka och är roliga att leka med. Katter är roligast att leka med när de är unga. När de börjar bli äldre än 7-8 år så brukar inte lekandet vara lika intressant längre. Akvariefiskar klarar sig också länge själva och det finns lösningar för att förse dem med mat då man inte själv kan vara där och mata dem. En kanin är gosig och rolig att leka med. Kaniner lever längre än vad folk ofta tror, ca 8 år. En kanin klarar av att vara själv längre stunder. Fåglar däremot trivs inte att vara ensamma. De är väldigt sociala djur men inte kelvänliga och kan vara svåra att få tama. Det kan lätt bli rätt skräpigt där en fågel bor.

 

Förslag på djur som är ok att ha som husdjur:

Hund, Katt, Kanin, Marsvin, Papegoja, Kanariefågel, Akvariefisk

Djur som inte är ok att ha som husdjur:

Svanar, Björnar, Ugglor, Ekorrar, Krabbor

Denna artikel skrevs i samarbete med Bjäre Veterinärklinik som är en veterinär i Ängelholm. Här kan du få hjälp med det mesta som rör ditt husdjur. Bor du i närheten så är du hjärtligt välkommen att titta förbi.